Tips om oververhitting te voorkomen

Het is zomer in Nederland! Temperaturen van boven de 30° C en dat meerdere dagen is bijzonder voor Nederland. Met deze tips zorg je dat jouw dier geen last krijgt van oververhitting.

Auto

Het lijkt bijna overbodig om te zeggen -iedere hondeneigenaar zou dit moeten weten-, maar laat jouw dier met deze temperaturen NOOIT in de auto achter, ook niet voor een paar minuten, omdat de temperatuur in de auto razendsnel kan oplopen. Een raampje opendoen is dus niet voldoende. Wanneer de lichaamstemperatuur van je hond te hoog oploopt veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden raken vervolgens in coma waarna ze zullen sterven.

Honden

Houd er rekening mee dat honden hun warmte slechts kwijt kunnen door hijgen en via hun voetzooltjes, de enige plek waar zweetkliertjes zitten.

Bedenk dat een hond met een snuitbandje om niet goed kan hijgen en daardoor niet goed zijn warmte kwijt kan. Hetzelfde geldt voor een muilkorf. Laat deze daarom af bij warm weer.

Wandel alleen in de vroege ochtend en late avond en zorg ervoor dat je dier voldoende vers drinkwater tot zijn beschikking heeft.

Vermijd het wandelen op heet asfalt. Bij twijfel kun je met de rug van je hand voelen hoe heet het asfalt is.

Ga met deze temperaturen niet fietsen met je hond; het asfalt is te warm en de temperaturen zijn daarvoor te hoog. Tot ongeveer 15 C° is een goede temperatuur om te fietsen. Bedenk ook dat de temperatuur zo’n 10  à 15 cm boven het asfalt zo’n 10 C° hoger is.

Zorg voor voldoende schaduwplekken in de tuin en in huis (zonwering).

Er zijn koelproducten te koop waarmee je jouw hond kan helpen op deze warme dagen (bandana, koelmatten). Weet je dat jouw dier snel last heeft van de warmte (dieren met een korte snuit) zorg dan dat je zo’n koelproduct in huis hebt.

Toch oververhit en dan? 

Is je hond oververhit dan neem je verschijnselen waar als extreem hijgen, kwijlen, braken. Je hond beweegt traag en lijkt uitgeput. De binnenkant van oren en lippen voelen heet aan. De slijmvliezen kunnen bleek worden. De hartslag is verhoogd. In erge situaties treedt ook benauwdheid op en bewusteloosheid.

Maatregelen: leg je hond op een koele plek en gebruik een spons of doek en lauw water om je hond af te koelen. Medicinale alcohol om te koelen (niet om in te nemen!) werkt sneller maar kan ook irritaties geven. Geef hem kleine beetjes water om te drinken. Zorg ervoor dat ook dit water niet te koud is.

Katten

Katten zorgen meestal zelf voor een koele plek. Wanneer je kat niet naar buiten kan, zorg er dan voor dat er in huis voldoende schaduwplekken zijn voor hem of haar.

Wees extra alert bij de haarloze exemplaren! Zij kunnen zichzelf niet beschermen tegen de zon, dus houd deze katten binnen!

Paarden

Paarden kunnen hun warmte kwijt door te transpireren. Dit doen ze met deze hoge temperaturen dan ook volop. Zorg er daarom voor dat ze voldoende vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Houd er rekening mee dat een paard met deze temperaturen wel zo’n 50 liter water op een dag kan drinken.

Zorg ervoor dat ze kunnen schuilen voor de zon.

Wanneer je paard langdurig in de trailer staat en de zon staat hier pal op dan kan de temperatuur ook te hoog oplopen waardoor hittestress kan ontstaan.

Testen: pak op de hals een huidplooi op met duim en wijsvinger en laat die weer los. Normaal gesproken is de plooi na 3-4 seconden weer vlak. Blijft de plooi langer zichtbaar dan 6-10  seconden dan is er sprake van hittestress. Ook kan je de CVT controleren (Capillaire Vullings Tijd); je drukt je duim stevig op het tandslijmvlies en laat weer los. Binnen 2 seconden moet de gezonde roze kleur weer terugkomen. Zo niet, dan is er sprake van uitdroging.

Koel je paard af d.m.v. het afspuiten van de benen. Gebruik hiervoor geen ijskoud water maar het liefst lauw water. Plaats je paard zo mogelijk voor een ventilator.

Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Maak zelf koelelementen voor jouw konijn door plastic flessen voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, deze kan barsten). Leg de fles in het hok, gewikkeld in een theedoek. Pas wel op dat je konijn niet aan het plastic gaat knagen. Om een buitenhok te koelen, kan je er een nat wit laken overheen leggen en een parasol erboven plaatsen.

Bij warm weer komt het voor dat konijnen komen te overlijden door huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging waaraan het konijn kan overlijden. Let dus ook op de hygiëne van je konijn en maak het hok met deze temperaturen vaker schoon.

Algemeen

Let bij dieren met een dunne vacht (bij katten vaak de huid tussen de oren en de ogen) of bij paarden en honden met een roze neus goed op dat ze niet verbranden in de zon; smeer de huid goed in met een verantwoord zonneproduct (zonder parabenen, geur- en kleurstoffen).