Hond en epilepsie

Voor honden met epilepsie geldt dat het heel belangrijk is om naar voeding te kijken, ook wanneer de hond vers vlees krijgt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je KVV voert, bestaande uit rund, maar waarin -zo blijkt uit de samenstelling- ook schapenvet blijkt te zitten en laat “schaap” nu juist bekend staan als voedsel dat een ontstekingsreactie opwekt in het lichaam, net als kip en hert. Alle organen in het lichaam worden beïnvloed door ontstekingsreacties, dus ook de hersenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verkeerde voeding kan leiden tot epileptische aanvallen, zeker bij gevoelige honden  of na een trigger (b.v. vaccinaties).

Daarnaast kan een te langzaam werkende schildklier leiden tot het ontstaan van epileptische aanvallen. Daarom is het belangrijk om je hond, wanneer deze klaarblijkelijk uit het niets een epileptische aanval krijgt, te laten testen op zijn schildklier. Het is dan wel zaak dat je de dierenarts om een complete screening vraagt; alleen testen op T4 en TSH is niet voldoende omdat deze waardes binnen de normaal-waardes kunnen liggen en er tóch sprake kan zijn van hypothyreoïdie.

Ook wanneer er sprake is van hypothyreoïdie moet je goed opletten op voeding; bepaalde groentes, o.a. broccoli en spruitjes, kunnen dan beter vermeden worden. En wanneer je een KVV product voert, weet je niet welke groentes gebruikt worden. Meestal zijn dit groentes uit het seizoen maar broccoli ligt inmiddels het hele jaar door in de winkel.. Mijn advies voor honden met epilepsie is dan ook om zelf hun eten samen te stellen zodat je weet wat je geeft.

Zelf doen!

Wanneer je hond een epileptische aanval krijgt of wanneer je de signalen herkent dat er een aanval aan zit te komen dan zou je het volgende kunnen doen om hem te helpen. Zorg dat je in de vriezer een ijszak klaar hebt liggen. Ervaring wijst uit dat een gewone zak gevuld met water beter werkt dan een cold-pack. Zie je de eerste symptomen dan kun je deze ijszak op de onderste helft van de rug van je hond leggen. Zorg dat de zak groot genoeg is; het is de bedoeling dat de zak de onderste helft van de rug bedekt, precies op de wervels. De exacte positie is tussen de 10e thoracale en de 4e lumbale wervel, maar ga niet lopen tellen! Het is beter om snel te handelen. Druk de ijszak stevig tegen de ruggengraat tot de aanval stopt.

Het is een simpele manier om mogelijk een aanval te voorkomen of om een aanval korter te laten duren. Het is ook mogelijk dat je een snellere herstelperiode waarneemt (post-ictale fase) bij gebruik van de ijszak.

seizure-ice

Het is een simpele, effectieve manier om je hond te kunnen helpen. De resultaten van het onderzoek naar deze techniek zijn gepubliceerd in een artikel: “a simple, effective technique for arresting canine epileptic seizures”, uitgegeven door de American Holistic Veterinary Medical Association, 2004.

Een oude techniek dus, maar wist jij van het bestaan?

Tot slot wijs ik je op het belang van goede medische ondersteuning wanneer je dier lijdt aan epilepsie. Het is een aandoening die niet alleen sterk belastend is voor het dier maar ook voor jou als eigenaar.

Wil je weten wat klassieke homeopathie voor jouw dier kan doen bij epilepsie of wil je meer weten over welke voeding je juist wel en welke voeding je beter niet kunt geven wanneer je hond lijdt aan epilepsie of hoe het nu precies zit met die traag werkende schildklier, neem dan – geheel vrijblijvend – contact met mij op.