Fabels & Feiten


Homeopathie is een veel besproken onderwerp. Op deze pagina tref je een aantal fabels & feiten aan die regelmatig voorbijkomen wanneer het over homeopathie gaat.

BIJ HOMEOPATHIE DUURT HET ALTIJD HEEL LANG VOOR JE RESULTAAT ZIET

Fabel! Homeopathie kan naast chronische klachten ook heel goed ingezet worden bij acute klachten waarbij je snel een reactie op een homeopathisch middel mag verwachten. Het is waar dat hoe langer een klacht bestaat, hoe langer het kan duren voordat de klacht helemaal verdwenen is, maar dat wil niet zeggen dat het ingezette homeopathische middel niet direct werkt, er is alleen meer tijd nodig om te komen tot een zo optimaal mogelijke gezondheid.

BIJ HOMEOPATHIE IS ER ALTIJD SPRAKE VAN EEN BEGINVERERGERING

Fabel! Het is niet zo dat er altijd sprake is van een beginverergering. Bij het zorgvuldig kiezen van de juiste potentie, dosis en frequentie van een middel verloopt de behandeling zeer mild en is er niet of nauwelijks sprake van een een beginverergering. Bij huidklachten echter zie je vaak nog wel eerst een verergering van de klachten alvorens een verbetering intreedt.

DE ERVARING IS DAT HOMEOPTHIE NIET WERKT BIJ DEZE AANDOENING

Fabel! In feite kun je nooit zeggen dat homeopathie bij een bepaalde ziekte of aandoening wel of niet werkt. Je geeft homeopathische informatie aan een dier en het is afhankelijk van het zelfherstellend vermogen van het dier of hij iets met deze informatie kan. Belangrijk hierbij is de vraag: “is de klacht nog omkeerbaar?”. Dat wil zeggen: kan het dier terugkeren naar een goede staat van gezondheid? Zo is het dus mogelijk dat 9 honden met eenzelfde aandoening goed reageren op een behandeling maar dat een 10e hond er minder goed op reageert; de resultaten kunnen bijvoorbeeld niet blijvend zijn. Mijn ervaring is dat ook wanneer de hoofdklacht van een dier ogenschijnlijk niet op een ingezette behandeling verbetert, er wél toename is van kwaliteit van leven.

ER IS GEEN STANDAARD MIDDEL VOOR EEN BEPAALDE AANDOENING

Feit! Klassieke homeopathie richt zich op de individuele aanpak. Zo kan het gebeuren dat twee honden met eenzelfde klacht, bijvoorbeeld (aanhoudende) diarree, allebei een ander middel nodig hebben. Een en ander heeft te maken met hoe de klacht zich uit. Bij de ene hond merk je -afgezien van de diarree- niet dat hij er ziek van is terwijl de 2e hond bijvoorbeeld hoge koorts heeft en bloed bij de ontlasting.  Daarom is het afnemen van een zorgvuldige anamnese (het eerste gesprek met jou als eigenaar) noodzakelijk.

HOMEOPATHIE KAN NIET WORDEN INGEZET OMDAT MIJN HOND BEHANDELD WORDT DOOR DE DIERENARTS

Fabel! Homeopathie kan juist heel goed worden ingezet naast een reguliere behandeling, dit bijvoorbeeld ter ondersteuning van het dier bij langdurig prednison-gebruik, voor een (voor)spoedig herstel na een operatie, voor klachten bij gebruik van antibiotica, voor een vermindering van de bijwerkingen van chemo, bestraling enz.

MIJN DIER KAN NIET HOMEOPATHISCH BEHANDELD WORDEN WANT ER IS NOG GEEN DIAGNOSE GESTELD

Fabel! In principe kan een klassiek homeopathische behandeling direct gestart worden zonder diagnose. Soms is het echter goed om te weten wat er aan de hand is met je dier. Denk bijvoorbeeld aan schildklierproblemen en diabetes bij katten. Deze twee aandoeningen hebben symptomen die sterk op elkaar lijken.

WANNEER JE AAN EEN HOMEOPATHISCHE BEHANDELING BEGINT, DAN KOM JE ER NOOIT MEER VAN AF

Fabel! Hoewel het natuurlijk geheel afhangt van het dier zelf, de omstandigheden waarin hij leeft en de soort klacht is het streven van mij altijd dat een dier terugkeert naar een goede staat van gezondheid zonder de hulp van homeopathische middelen. Wanneer je na maanden of zelfs jaren behandeling erachter komt dat er steeds meer homeopathische middelen worden ingezet, dan is een behandeling palliatief te noemen en kun je je afvragen of er daadwerkelijk sprake is van een toegenomen gezondheid. Bij een palliatieve behandeling weet je dat een klacht niet meer omkeerbaar is en dat de homeopathische behandeling bedoeld is om de nog aanwezige gezondheid zo optimaal mogelijk te houden. Een voorbeeld is artrose; homeopathie kan deze aandoening niet laten verdwijnen maar kan er wel voor zorgen dat het dier met zo min mogelijk pijn/pijnvrij door het leven gaat en dat het proces van de artrose langzaam verloopt dan wel stilstaat. In een dergelijke situatie spreek je van een palliatieve behandeling en zal een onderhoudsdosering nodig blijven. Maar ook hier geldt dat gestreefd dient te worden naar een zo minimaal mogelijke dosis.

 

HOMEOPATHIE IS EEN HOLISTISCHE GENEESWIJZE

Feit! In de homeopathie wordt het dier weer als één geheel gezien; je hoeft dus niet voor darmproblemen naar de darmspecialist en voor een slechte huid naar de huidspecialist. Als homeopaat kijk ik juist naar de samenhang van klachten; waar komen deze klachten vandaan? Wat is er gebeurd in de geschiedenis van het dier waarom het nu deze klachten produceert? Dus als je een paard hebt met brokkelhoeven en erge jeukklachten dan hoef je niet naar twee verschillende specialisten toe. Mentale symptomen spelen een grote rol in deze holistische visie; veel fysieke klachten beginnen met een mentale verandering. Neem bijvoorbeeld een kind met een griepje; vaak voordat er fysieke verschijnselen optreden, is het kind al jengelig, hangerig of misschien wel een stuk drukker dan normaal. Vertaal je dit naar dieren dan is het belangrijk om te weten of een dier juist steun zoekt bij zijn eigenaar wanneer hij zich niet lekker voelt of liever met rust gelaten wil worden.

Vragen?

Staat jouw stelling/vraag er niet bij, laat het mij weten en ik geef je er graag antwoord op!

C o n t a c t »