Penisamputatie – nierstenentijdperk

Ik kop het meteen maar in:
Penisamputatie is in de dierenwereld  een ‘gewone’ oplossing bij nierstenen. Echt waar!! Terwijl ik denk dat als de dierenarts zelf nierstenen zou hebben, dat de beste man heel hard zou wegrennen als de chirurg penisamputatie voorstelt.

Maar even een stap terug: wanneer spreek je eigenlijk van nierstenen en wanneer van blaasstenen? De naam zegt iets over de oorsprong van de stenen; nierstenen worden in de urinewegen gevormd (meestal in de nierkelken en het nierbekken) en blaasstenen in de blaas. Beide kunnen ontstaan uit de afvalstoffen van urine; deze kristalliseren en vormen op den duur een steen.

De meeste voorkomende soorten stenen zijn calciumoxalaat en struviet, de soort steen wordt bepaald door de chemische samenstelling ervan. Afhankelijk van deze samenstelling kunnen uiterlijk en hardheid van de stenen verschillen.

Als een niersteen losraakt, wordt deze met de urinestroom mee naar beneden gevoerd tot deze wordt uitgeplast. Klachten ontstaan meestal als de stenen onderweg naar de blaas vast komen te zitten. Dit kan een felle krampachtige pijn geven. Als er tegelijkertijd sprake is van koorts dan duidt dit vaak op een (ernstige) infectie door een vastzittende steen.

Bij (ex-)katers die meerdere keren een verstopping van de urinewegen hebben gehad vanwege nierstenen wordt vaak gekozen voor een penisamputatie. Ik heb meermalen meegemaakt dat niet goed wordt gekeken naar welke rol voeding speelt; voeding speelt niet alleen een rol bij het ontstaan van stenen, maar voeding kan ook probleemoplossend zijn.

Als er al naar voeding wordt gekeken, dan is het reguliere advies veelal om de kat op speciaal dieet-brokken te zetten: “Urinary brok”. Als ik daar de samenstelling van lees, word ik niet heel blij.
Rijst is vaak het hoofdbestanddeel gevolgd door bijvoorbeeld een ‘tarwebindmiddelvoer’, wat dat ook moge zijn. In ieder geval zijn het koolhydraten en koolhydraten heeft een kat niet nodig. Sterker nog, het lichaam van de kat kan niets met die koolhydraten. Dus men geeft voeding dat boordevol ‘afval’ zit voor een kattenlichaam terwijl het dier al nierproblemen heeft. Is dat logisch?? Nee totaal niet.

Een paar weken terug werd ik gebeld of ik iets kon doen voor een bok met nierstenen. Ik wist toen nog niet dat de ‘penisamputatie-aanpak’ ook was doorgedrongen tot de geitenhouderij, dat hoorde ik toen voor het eerst. Dit ging om een jonge bok die letterlijk stijf stond van de pijn. Kort voor het dekseizoen zou er een stukje van zijn penis worden afgesneden en daarna zou hij weer ‘aan de slag kunnen’.  Au… en ik ben niet eens een man.

Ik was nog niet eerder een jonge, met nierstenen verstopt zittende bok tegengekomen in mijn praktijk, maar door ernaar te kijken vanuit homeopathisch oogpunt  heb ik een middel ingezet op de pijnen die de jonge bok liet zien en een middel op de steen zelf. Binnen een dag was het dier van zijn pijn en de steen (of stenen) af en kan hij gezond en wel het dekseizoen tegemoet zien. Hoe fijn is dat!

Wil jij meer weten over wat homeopathie in dit soort situaties kan doen, neem dan contact met mij op.