Vakantie en nieuwe ontwikkelingen

** De praktijk is in verband met vakantie gesloten van zaterdag 24 juli tot en met zondag 8 augustus. De praktijk wordt in deze periode waargenomen door mijn collega Anne-Marie Rodenburg.**

Nieuwe ontwikkelingen.

Mijn vorige nieuwsbericht dateert van april dit jaar. Oef! Veel te lang niets van me laten horen. Maar ik heb niet stilgezeten! Eind juni heb ik deel 1 van de opleiding tot orthomoleculaire therapeut met succes afgerond. In september start deel 2 en ik hoop eind januari 2022 de gehele opleiding te hebben voltooid. Het is een mooi vervolg op de Medische Basiskennis die ik in 2019 heb afgerond. Veel mensen denken dat een orthomoleculair therapeut alleen maar heel veel supplementen in zet. Niets is minder waar. Binnen de orthomoleculaire therapie gaan we eigenlijk terug naar de basis. Hoe leefden wij als oermens? Hoe zag ons spijsverteringsstelsel er toen uit? Waar leefden we toen en waarvan leefden we toen? Welke evolutionaire veranderingen heeft de mens doorgemaakt (hoe zijn wij aangepast aan onze veranderde leefomgeving) en hoe verhouden die veranderingen zich tot onze huidige voeding en leefomstandigheden? Ik kan je al verklappen: er is best veel veranderd maar onze genen lijken nog heel sterk op die van de oermens. Er zijn mismatches ontstaan in wat we eten en waar ons lichaam voor gebouwd is en hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Een orthomoleculair therapeut kijkt naar waar misgaat op het gebied van voeding en beweging en probeert weer tot herstel te komen door het aanpassen van voeding, eventueel verandering van levensstijl (beweging) en ondersteunt alleen daar waar nodig met supplementen. 
 
De opleiding die ik volg, is gericht op mensen. Super interessant en ik wil de orthomoleculaire therapie zeker onderdeel maken van mijn dagelijkse praktijk, voor zowel dier als mens. Ik denk namelijk dat veel klachten die ik zie binnen mijn praktijk voortkomen uit een voor dat dier of voor die mens verkeerde voeding en waar een homeopathisch middel alleen niet voldoende is. Om een voorbeeld te noemen; wanneer jij vegetariër bent maar je neemt geen vitamine B12 in als supplement, dan ga je tekorten van deze vitamine opbouwen want deze vitamine zit voornamelijk in dierlijk eiwit. Als je dan bij mij als homeopaat komt met klachten die voortkomen uit een vitamine B12 tekort, dan ga ik dit tekort niet oplossen met een homeopathisch middel. 

Beide beroepen – homeopaat en orthomoleculair therapeut – hebben veel raakvlakken. Bij beide zie je een ‘plaatje’, een eindresultaat; de klacht of klachten waarmee iemand komt. Het is in beide beroepen van belang dat je de hele film terugdraait om te kijken waar de klacht vandaan komt en je behandeling dus niet insteekt op dat ene ‘plaatje’. 
 
Een interessant voorbeeld is dat van slaapproblemen; ga je hiermee naar de huisarts dan krijg je vaak een ‘pammetje’ (temazepam). Als je daardoor wel goed slaapt, dan is het interessant je af te vragen wat zo’n ‘pammetje’ doet. Zo’n ‘pammetje’ is een chemische GABA. GABA is een stof die je lichaam zelf kan aanmaken en onder andere nodig is om een receptor in je hersenen in de ruststand te zetten. Valeriaan als supplement heeft eenzelfde werking als een ‘pammetje’ dus je zou kunnen zeggen dat je in plaats van zo’n chemisch pammetje beter valeriaan kunt innemen. Dat is deels waar, maar valeriaan is een kruid en niet iets wat je lichaam dagelijks nodig heeft. Je kan eraan gewend raken en op den duur zal je steeds meer valeriaan moeten innemen voor hetzelfde effect. En je gaat zo die GABA nog steeds niet zelf aanmaken. Als orthomoleculair therapeut moet je je afvragen waarom je lichaam die GABA zelf niet meer aanmaakt zodat je de oorzaak van het probleem aanpakt. 
 
Misschien merk je het wel.. ik ben er enorm door geboeid geraakt en ik kan bijna niet wachten om alle kennis in de praktijk te brengen. 

Maar voor nu: eerst vakantie en lekker uitrusten van een druk jaar!

Tot gauw, Marielle